Najisto pokračovat v podnikání chce jen něco přes polovinu restaurací v Česku. Vyplývá to z průzkumu stravenkové společnosti Edenred na vzorku více než dvou set podniků. „Situace je špatná hlavně na vesnicích a v menších městech,“ říká restauratér a zástupce malých podnikatelů v pohostinství Luboš Kastner. Podle něj část podniků přežívá díky kouzlu „cash only“, tedy šedé hotovosti, která jde mimo účetnictví. „Je to nešvar, ale zároveň slepá ulička,“ varuje Kastner.

Podle něj přijdou nejhorší časy pro restaurace na začátku roku, kdy budou lidé šetřit po Vánocích. „A pak se ukáže síla konceptu – jak dokážete lidi nalákat, na co je nalákáte. Když ale budete dál sázet na cenu a pracovat s nízkou hrubou marží, tak vás vykolejí jakýkoliv nákladový šok,“ říká v Ranním brífinku spolumajitel sítě restaurací Hospodska a také člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Kastner.

V tomto podcastu držíme krátký formát, právě tak na cestu do práce nebo k rychlé kávě, když jste na home officu. A budeme rádi, když si nás každé ráno najdete na webových stránkách HN nebo ve svých oblíbených podcastových aplikacích.

Nejnovější díl a také další podcasty Hospodářských novin si můžete poslechnout na našem webu v sekci Podcasty i v mobilních aplikacích Spotify nebo Apple Podcasts.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist