Modelka Kate Moss kdysi řekla: „Nic nechutná tak dobře jako cítit se hubeně.“ Dietní průmysl ale vznikl už v roce 1864. Tehdy pohřebák William Banting vydal knihu o tom, jak zhubl, protože přestal jíst chleba, brambory a cukr. ​​Od té doby se boj s vlastním tělem stal odvětvím s hodnotou více než 200 miliard dolarů – a neustále roste. Možná i proto, že 95 procent diet je nakonec neúspěšných.

To, co považujeme za „tloušťku“, je dnes normou. Průměrná Američanka má velikost 46. Polovina Evropanů má nadváhu, u Britů jsou to dokonce dvě třetiny. A každý z nás přibral během karantény v průměru sedm kilo. To je jedna celá konfekční velikost. I proto značky mění taktiky, i když někdy jen naoko.

 

Co je to sýrová dieta? Kdy vznikla dietní kola a kdy jsme začali počítat kalorie? Proč někdo pije rozmixované kravské rohy a kopyta? A jak změnil svět spandex neboli elastické vlákno?

Tip: Sledujte Instagram @hospodarky, kde se na všechny zmíněné trendy můžete i podívat.

Nejnovější díl a také předchozí epizody podcastu Trendspotting si můžete poslechnout na našem webu v sekci Podcasty a také v mobilních aplikacích Spotify nebo Apple Podcasts

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist