Desítky nových minipivovarů ročně – tak se rozvíjel český trh před koronakrizí. Během ní ale mnozí malí výrobci hlavně bojovali o přežití a nijak jednoduché to nemají kvůli růstu cen energií a surovin ani teď. Přesto pivo zdražuje mnohem méně než jiné potraviny, připomíná prezident Českého svazu minipivovarů Michal Voldřich. „V průměru od začátku roku o 5,6 procenta, pivo je nejméně zdražovaná, ale nejvíc sledovaná potravina,“ říká.

Další růst cen je ale podle něj nevyhnutelný. „Ceny rozhodně porostou, záleží na tom, jak se podaří sladařům a chmelařům od zemědělců vykoupit suroviny. Ty vypadají, že budou minimálně o 50 procent dražší oproti loňsku. Navíc zpracování sladu je energeticky náročné a  energie šly taky dramaticky nahoru,“ popisuje šéf svazu a zároveň spolumajitel Pivovarského dvora Zvíkov. 

V Ranním brífinku držíme krátký formát, právě tak na cestu do práce nebo k rychlé kávě, když jste na home officu. A budeme rádi, když si nás každé ráno najdete na webových stránkách HN nebo ve svých oblíbených podcastových aplikacích.

Nejnovější díl a také další podcasty Hospodářských novin si můžete poslechnout na našem webu v sekci Podcasty i v mobilních aplikacích Spotify nebo Apple Podcasts.