Desítky nových minipivovarů ročně – tak se rozvíjel český trh před koronakrizí. Během ní ale mnozí malí výrobci hlavně bojovali o přežití a nijak jednoduché to nemají kvůli růstu cen energií a surovin ani teď. Přesto pivo zdražuje mnohem méně než jiné potraviny, připomíná prezident Českého svazu minipivovarů Michal Voldřich. „V průměru od začátku roku o 5,6 procenta, pivo je nejméně zdražovaná, ale nejvíc sledovaná potravina,“ říká.

Další růst cen je ale podle něj nevyhnutelný. „Ceny rozhodně porostou, záleží na tom, jak se podaří sladařům a chmelařům od zemědělců vykoupit suroviny. Ty vypadají, že budou minimálně o 50 procent dražší oproti loňsku. Navíc zpracování sladu je energeticky náročné a  energie šly taky dramaticky nahoru,“ popisuje šéf svazu a zároveň spolumajitel Pivovarského dvora Zvíkov. 

V Ranním brífinku držíme krátký formát, právě tak na cestu do práce nebo k rychlé kávě, když jste na home officu. A budeme rádi, když si nás každé ráno najdete na webových stránkách HN nebo ve svých oblíbených podcastových aplikacích.

Nejnovější díl a také další podcasty Hospodářských novin si můžete poslechnout na našem webu v sekci Podcasty i v mobilních aplikacích Spotify nebo Apple Podcasts.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist